Bir Haftalık Ege Turu
Arabayla bir haftalık Ege Turu sırasında nelerle karşılaştık.
Uzun bayram tatilleri ve 1 haftalık yıllık izinler için Ege’nin incilerini bir rotada topladık. Vaktiniz bolsa bazı yerlerde daha fazla konaklayabilirsiniz. Çünkü bu tur yorucudur. Hatta vaktiniz uzun ise Çeşme ve Karaburun’a da uğramanızı tavsiye ederiz. Biz Çeşme’yi daha önce gezdiğimiz için bu sefer es geçtik. Karaburun ise rotamızı çok uzatıyordu. Çeşme notlarımız için tıklayınız.
Bir Haftalık Ege Turu
Ege tur rotası, Arabayla Ege turu, Arabayla Ege turu nasıl yapılır?
-
Gün
04:00 yola çıkış
05:00 İdo-Yalova
09:00-10:00 Bergama
Bergama Gezisi
Bergama Konaklama
-
Gün
Dikili Tekne Turu Rasmus Tekne
Hareket Yeri: Dikili Balıkçı Barınağı Hareket Saati: 11:00 Dönüş Saati: 18:30
Tekne Turlarında Ziyaret Edilen Koylar
– Akvaryum Koyu
– Ilıca Koyu
– Hanımın Koyu
– Zindancık Koyu
Aliağa Konaklama
Aliağa Gezisi
-
Gün
Eski Foça
Urla Gezisi
Urla Konaklama
-
Gün
Seferihisar Sığacık
Kuşadası Gezisi
Kuşadası Konaklama
-
Gün
Kuşadası Güzelçamlı Dilek Yarımadası
Kuşadası Güzelçamlı Konaklama
-
Gün
Bir Haftalık Ege Turu Dönüş
1 haftalık Bayram tatilini böylece sonuçlandırdık. Bayram olduğu için otel fiyatları yüksek ve plajlar kalabalıktı. Yine de rotamız Slow City denilen yavaş şehirlerden geçtiği için hengamenin içerisinde kalmadık. Bayram dışında ayırca böyle bir tur hazırlamak, özellikle eylül ayını seçmek ve mümkünse 2 haftaya yaymak çok daha güzel olacaktır.
Bergama Turu:
Yazıda Bergama Tarihi Yerler, Bergama Gezilecek Yerler, Bergama’da Ne Yenir, Bergama Görülecek Yerler hakkında bilgiler derledik.
1. durağımız Bergama denizden uzakta ve tarih kokan bir tur oldu. İstanbul’da sıyrılıp Bergama’nın Akropolünde soluğu aldık.
Akropole bir teleferikle de çıkılıyor. Fakat önermiyorum. Çünkü bu kadar kısa bir hat için 20 Tl (2018 yaz ücreti) çok yüksek bir ücrettir. Arabanız varsa araçla çıkmak çok daha makuldür. Girişte müze kart geçiyor. 1-2 Saat ayırmanızı öneririz. Pergamon Antik Kenti diye bilinen şehir için kazılara 1865 yılında Alman arkeologlar tarafından başlanmıştır. Bu nedenle de tapınağın önemli bir kısmı şu anda Almanya’da Berlin müzesinde sergilenmektedir. Eczacılığın öncülerinden Galenos’un da Bergama’da doğması nedeniyle bölge aynı zamanda bir sağlık merkezidir.
- Bizler de online araştırma yaparken link üzerinde yer alan yazıya ulaştık. Bu yazıya göz atmak tarihi yeri anlamak için faydalı olacaktır.
- Bergama Konaklama: Taksim Caddesi taş evler (Taş Konak ‘ta kaldık)
- Bergama’da Ne Yenir: Çığırtma ve Bergama Köftesi
- Bergama Mekan Önerisi: Bergama Çığırtma Evi ve Akrapol Restoran
- Bergama Tarihi Yerler: Bergama Akropol ve Bergama Kızıl Avlu (Hadrian döneminde inşa edilen tapınak şehrin merkezinde yer alır. Mısır tanrıları Serapis ve İsis’e ithaf edilmiştir).
- Askplepion (Antik Hastane)
Dikili Turu:
Yazıda Dikili Tekne Turları hakkında bilgiler derledik.
Açıkçası bizim dikili turumuz sadece tekne ile olmuştur. Rasmus Tekne’den İbrahim Kaptan ile yaptığımız turdan memnun kaldık. Bergama ile Dikili arası 45 dakikadır. Bu nedenle kahvaltıdan sonra çıkış yaparak Dikili’ye vardık. Ana caddeye paralel bir arka sokakta boş park yeri de bulduk. Küçük bir tavsiye, limandaki amcanın un kurabiyesini deneyin!
Dikili Tekne Turları:
İbrahim Kaptan’ın Rasmus teknesini kullandık. Kredi Kartı da geçiyor. Gayet memnun kaldık. Aile teknesi diyebileceğimiz bir ortamda ortalama bir yemek ve aşırı yüksek olmayan tekne içi içecek fiyatlarıyla yolculuk ettik. En önemlisi sakin müzikler dinleyerek yola çıkıp İzmir Marşı ile dönmemiz oldu. Tekne turlarında çıstak çıstak kaldıramıyoruz. Ankara’nın bağları çalmadan çıktığım ender tekne turlarından biri oldu.
Hareket Yeri: Dikili Balıkçı Barınağı Hareket Saati: 11:00 Dönüş Saati: 18:30
Dikili Tekne Turlarında ziyaret edilen koylar:
Akvaryum Koyu
Ilıca Koyu
Hanımın Koyu
Zindancık Koyu
Su sıcaklığı Akdeniz kadar değil. Hava çok sıcak olmasına rağmen ılık/soğuk arası bir su derecesi vardı. Koylar derin olduğu için yüzme bilmeyenler için can yeleği güvenlidir. Tüm koylar çok temizdi.
Eski Foça Gezisi:
Foça eski ve yeni diye ikiye ayrılır. Yeniyle aramız olmadığı için eskiye yönlendik.
Eski Foça bana İtalya’nın bazı bölgelerini hatırlattı. Dar ve şık mimariye sahip sokaklar arasında kafeler sıralanmıştır. Az kaldık. Şöyle Kaleden diğer tarafa serin bir yürüyüş. Keşke vakit olsaydı da sahilde güzel bir yemek keyfi yapsaydık. Belki günlerce orada kalmak için tercih edilecek bir yer olmayabilir. Ama sessizlik isteyenler için birebir.
Eğer Foça’nın plajlarına gitmeyecekseniz merkezde yapılacak olanlar sınırlıdır.
Sakız Dondurma Nazmi Usta: Dondurması kötü değil. Ama nede o kadar sıra var anlayabilmiş değilim diyeceğim. Hayır anlıyorum. Çünkü çalışanlar sıra oluşması için yavaş davranıyor. İyi dondurma ama bir dondurma için 15 dakika beklenecek farklılıkta değil.
Foça Restoranlar: Sahilde balık keyfi…
Size yardımcı olacak detaylı bir yazı: http://journavel.com/foca-gezi-rehberi-2-gunde-focada-gezilecek-yerler/
Eski Foça sonrası Urla’ya vaktimiz kalmadı ve direkt Seferihsiar Sığacık’a geçtik
Seferihisar Sığacık:
Seferihisar Sığacık bizde ayrı bir iz bıraktı. Küçük küçük sokakları ile Mikonos’u hatırlatan sahil kasabası sessiz ve sakindir. Aslında bize şurayı burayı hatırlatıyor diyoruz ama Ege-Akdeniz şehirlerimiz de bazı Akdeniz ülkelerine ilham vermiştir.
Seferihisar Citta Slow diye bilinen “Yavaş Şehirler” listesine girdiğinde bizim de radarımıza girdi.Aslında bazı yerleri “keşfetmek” işin püf noktasıdır. Sonrasında kalabalıklaşıyor ve doğallığını yitirebiliyor.
Sığacık Kalesi ve etrafında kale içi sokakları yavaş yavaş gezmeye ve çay-kahve molası vermeye değer. Pansiyon evler de bir o kadar şık.
- Teos Antik Kenti
- Büyük Akkum, Akarca ve Ürkmez Plajları
Bildiğiniz gibi diziler yaz dönemi gelince Kapadokya ve Mardin’den Ege Bölgesine kayar. Sığacık da dizi/film setleri için önemlidir. Seferihisar Sığacık’ta çekilen dizi ve filmler.
- Ege’nin Hamsisi
- Babam ve Oğlum
- Kavak Yelleri
- Olanlar Oldu
Sığacık’a Ulaşım:
İzmir’e 45-50 km uzaklıkta yer alan bölgeye Üçkuyular Terminali’nden Ürkmez ya da Seferihisar minibüsleri ile 730 numaralı belediye otobüsleriyle ulaşabilirsiniz. Ayrıca Seferihisar’dan dolmuşlar da kalkmaktadır.
Kuşadası:
Doğruyu söylemek gerekirse Ege gezimizi Kuşadası’na uzatmak istemiyorduk. Ama o kadar çok otel tercihi var ki fiyatlar diğer bölgelere göre düşük olabiliyor. Kuşadası gezimizi üçe ayırdık.
-
Plajlar
- Kadınlar Plajı
- Kuştur Plajı
- Yeşil Plaj
- Sevgi Plajı
- Güzelçamlı Plajı
- Yılancıburnu Plajı
- Güvercinada Plajı
-
Kuşadası Merkez (Mekanlar)
Kuşadası turist dolu ve kalabalık olduğu için rotamız içerisinde manzara&balık keyfi yapacağımız bir nokta oldu. Açıkçası İstanbul’dan gelen bir çift olarak tatilde ilk tercihimiz kalabalıktan kaçmak oluyor. Turist bol olduğu zaman esnaf da sizi sürekli dükkanlarına davet ediyor ki bu pek hoşumuza gitmeyen bir durum. Tabi zaman zaman şehir hayatını özleyip fast food veya kahve zincirlerine de kavuşmak istesek de Sığacık’ta çay içmekten aldığımız keyfi tercih ediyoruz.
Güvercinadası
Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı
Kaleiçi
Marina ve Balıkhane
Kuşadası Çarşı ve sahil 1 saatte gezilecek kadar küçüktür. O kadar çok sayıda mekan var ki sahile inerek aklımıza yatanı tercih ettik. Türkiye’de bir balık restoranı gösterin ki ucuz olsun… Burada da fiyatlar haliyle tavandadır.
-
Dilek Yarımadası
Güzelçamlı’da yer alan Dilek Yarımadası Büyük Menderses Milli Parkı 08:00-17:00 saatleri arası açıktır. İçeride giyinme kabinleri ve tuvalet gibi imkanlar varken kafe ve bakkal gibi alışveriş yapacak yerler yoktur. Bu nedenle önceden piknik modunda alışverişinizi yaparak gitmeniz gerekir. Biz de bol içeçekli buz torbasıyla ve konserve ile yola çıktık.
Kuşadası, Söke ve Didim ilçe sınırlarında kalan parka araç ile HGS kullanarak veya Nakit ödeme yaparak giriş yapılabilir. Araçsız gitmeyi tavsiye etmiyorum. Çünkü yükünüz ağır olacak ve mecburen birinci koyda yüzmek zorunda kalacaksınız. İçeride araçla 11-12 km gidebileceğiniz yol yer alır.
Dilek Yarımadası Koylar:
- İçmeler
- Aydınlık
- Kavaklıburun
- Karasu
Yürüş yapabilir ve yaban domuzlarıyla fotoğraf çekebilirsiniz. Ama bunun yanında en önemlisi denizi harikadır. Taşlık olduğu için deniz ayakkabısı almanızda fayda var. Fakat derin olmaması ve temizliği ile gün boyu zaman geçirmenize olanak tanıyor.
Yoğun günlerde park doluluktan dolayı araç alımına kapanabiliyor. Erken çıkıp giriş yapmanız bu nedenle önemlidir. Gün içerisinde içerisi kalabalıklaşıyor. Yine de Bayram tatilinde gitmemize rağmen Güzelçamlı plajları kadar dahi kalabalık olmamıştır.