Cezayir gezilecek yerler
Fas ve Tunus arasında denize kıyısı olan Cezayir turizm bakımından bu iki ülke kadar güçlü değil. Akdeniz’e kıyısı olan ülke T.C vatandaşlarından vize istemektedir. Yazımızda Kuzey Afrika’nın Fransız etkisinde olan ülkesi Cezayir gezilecek yerler hakkında bilgi vereceğiz.
Cezayir Konumu:
Libya, Nijer, Mali ve Moritanya ile de sınırı olan ülke konumu itibariyle iç ve kıyı kesimleri olarak büyük farklılıklar gösterir.
Cezayir’in başkenti ülkenin de en büyük şehri olan Cezayir’dir. İngilizce’de ülke Algeria/Algiers başkent ise Alger olarak yazılır. Uzun yıllar Fransız sömürgesi altında kalan ülkede Arapça ve Fransızca konuşulur. Mimaride ve yemekte de Fransız etkisi göze çarpar.
Cezayir Tarihi:
Cezayir tarihinde Roma işgali ve Osmanlı hakimiyeti de görmüştür. Bölgeyi 1830 yılında Fransa işgal etmiştir. Şehrin içinde hala Dely Brahim yani Deli İbrahim diye bir sokağa rastlarsanız. Şehirde metro var. Ama taksi ucuz olduğu için sık tercih edilir. Taksimetrede yazan tutarların pazarlıkla düştüğü söyleniyor. Ama önceden gitmediğiniz bir yer için fiyat tahmin etmek mümkün değil. Bu nedenle pazarlık da yapamadım. Ama taksimetrenin düşük yazdığını gördüm. 20-30 TL ücretle 8-10 km yol gitmiş oldum.
Ülkede Cezayir doları kullanılır. Bankalar belli süreçler dışında dolar bozmuyor. Bu nedenle sokaklarda dolar bozanı görebilirsiniz.İş yerlerinde kart da kullanılmadığı için dinar almak zorundasınız. Ama şunu ileteyim giyim çok pahalıdır. İstanbul’dan çok daha yüksek fiyatlara alışveriş yapabildik. Bir toplantınız veya etkinliğiniz varsa vardığımda alırım diye düşünmeyin. Gezdik dolandık gün sonunda ancak LCW’den uygun fiyata kıyafet bulabildik.
Cezayir Para Birimi: Cezayir Dinarı
Cezayir’e Nasıl Gidilir: Türkiye’den direkt uçuş vardır. THY uçuşlarını kontrol edebilirsiniz.
Cezayir Ulaşım: Şehir içinde metro ve otobüs var. Fakat taksiler oldukça ucuzdur.
Cezayir Saat Farkı: Saat Türkiye’den 2 saat geridir.
Cezayir’in Başkenti Neresidir:
Cezayir
Cezayir Gezilecek Yerler:
Cezayir gezilecek yerler için bilgi vermeye başlarken yürüyüşümüze Grande Poste’yi (Büyük Postane) başlangıç noktası alarak başladım. Bu alan tamamen Fransız ve Arap mimarisinin karışımı halini almıştır. Yol üzerinde Emir Abdelkader Heykeli derken Keçiova Cami ve limana kadar yürüdüm. Kahve içilen küçük dükkanlar var. Genelde yerel halk buralarda oturuyor. Kıraathane kültürüyle benzer diyebiliriz. Kenarlarda Tahtakale misali dolar bozdurun tiplerle ayak üstü dilim pizza ve et şiş yiyen kişiler dolanıyor. Limana geldiğinizde metro durağını da göreceksiniz.
İlginç olan mimaridir. Balkonlu ve tarihi binalar adeta Fransa’da olduğunuz hissini uyandırır. Ama dükkanlar ve çevrede de tekrardan Afrika’ya hoş geldin der. Buradan metro ile ünlü bahçeye geçebilirsiniz.
Le Jardin d’Essai du Hamma: 1832 yılında 58 hektarlık alana kurulan botanik bahçeye metro ile ulaşmak mümkündür.
Cezayir Görülmesi Gereken Diğer Yerler:
- Cezayir Şüheda Anıtı: Yüksek bir Alana yapılan anıt şehrin bir çok alanından görülür.
- Afrika Notre Dame Katedrali
- Kasbah
Buradan Irak Erbil yemekleri denince akıllara farklı pişirme tekniğiyle gelen balık ziyafetine geçiyoruz.