Reklamlar

Schengen kuralları

https://www.schengenvisainfo.com/tr/
https://www.schengenvisainfo.com/tr/

2020 yılı şubat ayı itibariyle kurallarda köklü değişiklikler yapılmıştır. Bunlar içinde yolcuları en çok etkileyen Schengen kuralları hakkında bilgi paylaşacağız.

Avrupa Birliği’ne üye ülkelerle Schengen ülkeleri zaman zaman karışabiliyor. Örneğin İngiltere daha doğrusu Büyük Biritanya Brexit öncesi Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen Schengen vizesiyle girişi yapamıyorsunuz.

Schengen Vizesinin Geçerli Olduğu Ülkeler:

Almanya
Avusturya
Belçika
Çek Cumhuriyeti
Danimarka
Estonya
Finlandiya
Fransa
Hollanda
İspanya
İsveç
İsviçre
İtalya
İzlanda
Letonya
Lihtenştayn
Litvanya
Lüksemburg
Macaristan
Malta
Norveç
Polonya
Portekiz
Slovakya
Slovenya
Yunanistan
Schengen Ülkeleri

Avrupa Birliği’ne üye ülkeler ise farklıdır:

  • Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Güney Kıbrıs Cumhuriyeti, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya

Görüldüğü üzere Bulgaristan, Güney Kıbrıs ve Romanya AB ülkesi olmasına rağmen Schengen Bölgesi’ne dahil değildir.

Daha önce Schengen Vizesi için ret almıştık. Bu nedenle çok daha titiziz. Schengen Vizesi alırken sizler de aynı hatalara düşmeyin. Geçmiş vize deneyimlerimiz için tıklayınız.

Vize Kuralları

En çok kafa karıştıran Schengen kuralı aslında çok da basit olan bir uygulamadır. Eğer bir giriş ve çıkış yapacağınız bağlantılı yolculuk varsa (Örneğin Viyana-Prag-Budapeşte turu) varsa hangi ülkeden vize almalıyım? Bu sorunun cevabı sizin tatil planınızda yatar.

Örnek Kural:

En çok hangi ülkede kalıyorsunuz? Burada bakılması gereken konu gece konaklamasıdır. Örneğin 1 Şubat 3 Şubat Viyana’da kalıyorum ama 3 Şubat’da Türkiye’ye dönüş yapıyorum diyorsanız Avusturya kalışınızı 2 gün saymanız gerekir. 3 gün Prag, 2 gün Viyana, 2 gün Budapeşte’de kalıyorsanız Çekya vizesine başvurmanız gerekir. 3 gün Prag, 3 gün Viyana, 2 gün Budapeşte’de kalsaydınız bu sefer girişiniz Avusturya üzerinden mi yoksa Çekya üzerinden mi bu baz alınır ve ilk giriş yapılan yere başvuru yapılır. Bu kuralda değişiklik yok.

Pasaport www.turna.com
Pasaport www.turna.com

Değişen Schengen kuralları:

1-İki aylık süreç içerisinde birden çok Schengen ülkesi ziyaret edilecekse *asıl  gidilmek istenen baz alınarak başvuru yapılır.

*Asıl neden öncelik sırasıyla 1)Ticari 2) Aile 3)Turizm

Örneğin  5-10 Şubat arası Turistlik Almanya,  20-21 Şubat arası Ticari olarak Fransa gidişi varsa bu kişi iki yolculuğu kapsayacak şekilde Fransa üzerinden başvurmalıdır. Yukarıda belirtilen asıl neden sırası baz alınır.

Örneğin: 5-10 Şubat arası Turistlik Almanya 15-21 Mart Arası Hollanda turistlik ziyaretler varsa gün sayısı fazla olduğu için Hollanda üzerinden  başvurmalıdır.

Örneğin: 5-10 Şubat arası Turistlik Almanya 15-20 Mart Arası Hollanda turistlik ziyaretler varsa gün sayısı aynı ama ilk giriş Almanya olduğu için Almanya üzerinden  başvurmalıdır.

Birbirine bağlı girişlerde bir değişiklik bulunmuyor. En uzun kalınan gün, günler aynıysa ilk giriş baz alınıyor. (Örneğin 10-15 Şubat arası Viyana-Prag-Budapeşte turu varsa eski kurallar geçerlidir)

2-Seyahatten önce en erken 3 ay değil  6 ay önce başvuru alınabilir. Örneğin 2020 Şubat ayında 2020 Haziran ayı için başvuruda bulunabilirsiniz.

3- Şubat ayı  itibariyle Vize ücretleri 60 Euro’dan 80’ Euro’ya yükselmiştir

0-6 ve 6-12 yaş ücretlerde de değişiklikler var.

4- 24. Madde: Schengen formlarına kalış sebebi diye bir alan eklendi. Kişiler bu alana ne için gidiyorsa durumunu iletebilir. (Tatil içinse dahi şu kişi ile şurada bulunacağım vs gibi)

Bunlar en önemli değişiklerdir. Bunlar dışında da yapılan değişiklikler bulunuyor.

Güncel Schengen Ülkelerini teyit etmek için tıklayınız

Değişen Schengen Kuralları 2020
Etiketlendi:

Bir yanıt yazın