Günübirlik Hatay Turu
Bahar aylarında bir hafta sonu Günübirlik Hatay Turu planladık.
6 Şubat 2023 depremi sonrasında yaşanan can kayıplarının bizler için telafisi yok. Ülkemizin yaşadığı bu üzücü durumda yaşamının kaybedenlere Allahtan rahmet ve yakınlarına sabır dileriz…
Ülkemizi baştan sona bir çırpıda dolaşmak isterdik ama İstanbul’un dayanılmaz iş hayatı olduğu için hafta sonu kaçamaklarına devam ediyoruz. Yazıda Antakya gezilecek yerler, Antakya yemekleri ve Antakya tarihi hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz. Öncelikle Hatay ve Antakya isimleri genelde İzmit-Kocaeli gibi benim de aklımda karışan bir durumdu. Eski şehir için, merkez için Antakya ismi kullanılmakla beraber şehrin geneli Hatay diye isimlendiriliyor.
Günübirlik Hatay Turu
Seyahat yazıları yazan ve okuyanların son zamanlarda sık düştükleri bir hata var diye düşünüyorum. Şehri en iyi şehri yaşayan veya uzun süre kalan bilir. Bizler 1-2 güne şehri sığdırmak isteyen gezginleriz. Ben de yazıda 2 günlük rota çizdim. Bunun dışında yapılacak şeyler çok daha fazladır. Zaman kısıtlı olanlar için “Günübirlik Antakya” yazısını oluşturdum. Bir avantajımız şu oldu ki Antakyalı biri bizi gezdirdi, gezerken de kültür hakkında konuşma fırsatımız oldu.
Antakya’d öğretmen evinde konakladık. Antakya Öğretmeni bilgileri için tıklayınız.
HATAY ULAŞIM:
Eğer Gaziantep gibi komşu şehirlerden gelmiyorsunuz tek tercih havayolu oluyor. İstanbul’dan Pegasus ve Anadolu Jet’in uçuşları bulunuyor. Havalimanı şehre 45 dakika mesafededir. 2018 Mart ayında şehir için otobüsler kişi başı 15 TL’dir. Bunun dışında tren veya metro gibi farklı bir ulaşım yolu bulunmuyor. Bu neden özellikle Günübirlik Hatay Turu için en iyi seçim uçak olacaktır.
Şehir içinde tur firmasına ulaşamadık. Bu nedenle yerli halk veya taksiciler turlar düzenliyor.
HATAY TURUNU ÜÇE AYIRDIK:
- Günübirlik Antakya: Sadece merkezde kalıp bol yemek yiyip çevre yerleri gezmeyeceğim diyenlere…
- 2 Günlük Hatay Turu: Bir gün Antakya merkez diğer gün ise Antakya yakın çevresi için ayrılır.
- 3 gün ve üzeri için Hatay: İskender’un ve Dörtyol dahil bir gezi düzenleyebilirsiniz.
Başlığımız Günübirlik Hatay Turu ama yine de iki veya üç gün konaklayacaklar için de bilgiler paylaşıyoruz. Antakya gezisini bir güne sığdırmak zor.
Bizim durumumuz 1,5 gibi oldu. Aslında 2 günlük bir tur olmakla beraber her şeyin tadı damağımızda kaldı. Bu her şehir için yaşadığımız bir durum. İstanbul’da Topkapı Sarayı’nı hakkıyla gezmeniz için 1 tam güne ihtiyacınız var. Hatay’da Harbiye Şelalerinin tadını almanız için de en az bir tam güne ve güzel bir havaya ihtiyacınız olacaktır. Antakya hava durumu bizi şaşırttı. İstanbul’da 8-9 derecelik soğuk bir hava varken bir anda Hatay’da bahar bizi karşıladı. Montsuz gezmenin keyfini yaşadık.
Hatay 1.Gün
10:00 civarı havalimanına iniş. Daha erken de gelebilirsiniz.
1.Nokta Hatay Arkeoloji Müzesi:
Havalimanıyla arası yaklaşık 30 dakikadır. Haritada mesafeyi belirttim. Hemen belirteyim müze 2014 yılında yenilenmiştir. Bu nedenle 2014 yılından önce gidenlerin mutlaka tekrar gitmesini tavsiye ederim. Özellikle geniş mozaik sergi alanı için dahi gitmek gerekir.
Üst Paleolitik dönemden başlayarak Roma dönemine kadar bir sürü önemli eser barındıran müze gayet düzenli ve görülmeye değerdir. 35 bin eserlik envantere sahip müzede eserler gayet geniş bir alana yayılmıştır. Tarih sırasıyla gezimize başladığımızda Paleoltik dönem (Yaklaşık 40 bin yıl öncelerine) dayanan takı eşyaları ve aletler dikkatimizi çekti.
- Samandağı Üçağızlı Mağarası görülmeye değer Üst Paleolitik eserler barındır.
Neolitik’den Roma Dönemine kadar devam eden eserler silsisinde tabletler,mezarlar, sikkeler,cam eserler ve tunç aletler de yer alır. Hitit ve Roma gibi iki büyük uygarlığa ev sahipliği yapmış bir şehrin eserlerinin de özel olması vazgeçilmez bir durumdur.
Roma Mozaikleri: Görülmeye değer!
- Soteria Mozaiği
- Suppiluliuma Heykeli: MÖ 1000’lere tarihlenen 1 tonluk obsidyen gözlü bu eser adeta müzenin simgesi olmuştur.
- Issos Antik Kentine ait hamam
2017 yılında “Neşeli ol hayatını yaşa!” isimli bir mozaik bulunduğu haberlere düşmüştü. Bu mozaikte ölümü simgeleyen iskelet ziyafet salonunda kullanılmıştır. Güneş saatine bakan mozağin üzerinde “Yemeğe koş” şeklinde yazmaktadır. Ekmek ve şarabın da gözüktüğü mozaik magnetlere konu olmuş. Ama müzede bu eseri göremedik.
Hatay Arkeoloji Müzesi Giriş Ücreti ve Hatay Arkeoloji Müzesi Ziyaret Saatleri:
Müze kart ile giriş yapılabilir. Yaz aylarında 09:00-18:30 kış aylarında 08:00-16:30 arası ziyarete açıktır.
-
Nokta St.Pier Kilisesi:
Arkeoloji Müzesine çok yakındır. Görsel olarak ziyaretçiyi büyüleyecek bir eser olarak görülmese de manevi değeri yüksektir. İsa’nın 12 Havarisinden biri olan St.Pier MS 29-40 yılları arasında bölgeye gelerek Hristiyanlığı yaymaya çalışmıştır. Aynı zamanda bu topluluk ilk defa Hristiyan ismiyle anılmıştır. 1963 yılında Vatikan tarafından Katoliklerin hac noktaların da biri sayılacak bu kiliseyi gezmek 5 dakikanızı almayacaktır. Müze kart geçerlidir.
-
Nokta Antakya Merkez
Merkezdeki gezimiz biraz yemek üzerine oldu. Antakya’da Ne Yenir ve Antakya Mekanlar kısmında bu konuya değineceğiz.
3 dinin buluştuğu yer olarak da bilinir.
- Habib-i Neccar Cami: Antakya merkezdedir. Burası aynı zamanda Çok kısa mesafeler arasında Kilise ve Sinagog da yer alır. Kurtuluş Caddesine çıktığınızda 3 ibadethaneyi de göreceksiniz.
- Aziz Pavlus Ortodoks Kilisesi: Terasından şehir manzarasını görebilirsiniz.
- Havra Musevi Sinagogu
Eski Antakya Sokakları: Bir çırpıda 3 yapıyı da gezip kafelerin de dolduğu ara eski Antakya sokaklarında dalın. Gezinizin kalan kısmı burada fotoğraf çekmekle geçecektir. Sokak aralarında o kadar güzel kafeler var ki… Sokaklar cumartesi gecesi Taksim’e benzer bir hal almıştı. Retor Kafe, Tılsım Kafe,La Mistik Kafe ve Nostalji Kafe birbirlerine yakın nostaljik kafelerdir. Eski Antakya mimarisi içerisinde kahve/alkol ve nargile keyfi yapan kalabalıklar buraya geliyor. Kafelerin duvar resimleri ve etrafı ışıklı olduğu için herkes sırayla sağda solda çekim yapıyor.
Antakya Aromatik Bitkiler Müzesi: Uğraya vakit yetmedi. Ama ilginiz varsa uğrayın.
Ulu Cami
Uzun Çarşı: Yiyecek alışverişinizi çarşı içerisinde yapabilirsiniz. İçinde hanlar, peynirciler, künefeciler ve kebapçılar bulunan bu çarşının detaylarına yemek bölümünde geçeceğiz.
Kurşunlu Han: uzun Çarşı içerisinde yürürken mutlaka karşınıza çıkacaktır.
Hatay 2.Gün
1.Nokta: Hıdırbey Musa Ağacı
Köyde küçük bir pazar ve asırlık bir çınar yer alıyor. Çeşmesinden su içip yolumuza devam ettik. Hz.Hızır ile Hz.Musa’nın Samandağı’nda buluştuktan sonra Hıdırbey’e gelmiştir. Hz. Musa su içmek için asasını kenara bırakır. Fakat su içtikten sonra asasını orada unutur. Hatırlayıp geri döndüğünde asanın ağaç olduğunu görür. Tabi bu söylemler rivayetten öteye geçemiyor.
2.Nokta: Vakıflı Köyü
Ermeni köyü olarak Osmanlı Döneminden beri yaşamını sürdüren köy nar ekşisi,şarap ve likörleriyle ünlüdür. Samandağ’a 4 km uzaklıkta Suriye’ye karşı Kel Dağı ve Musa Dağı arasına sıkışan yerleşme “Türkiye’nin tek Ermeni köyü” diye de bilinir. Kadın Kolları ile yapılan organik tarım köy için önemli bir geçim kaynağıdır. Gezimizde köyün simgesi olan yakın zamanda restore edilmiş köy kilisesine uğradık. Pazar ayinine denk geldiğimiz için içeriye giremedik ama şarap ve likör tatma fırsatımız oldu.
3.Nokta: Samandağ / Beşikli Mağara / Titus Tünelleri
Dağ içerisine köleler tarafından oyularak yapılan 1380 metrelik Titus tüneli açık hava müzesi içerisinde yer alır. Beşikli Mağara, tünel ve arkeolojik alandan oluşan ören yerine müze kart ile giriş yapabilirsiniz.
Samandağ 5 km uzaklıkta Seleukeia Pieria Antik Şehri diye bilinen ören yeri içerisinden Samandağ köylülerinin sattığı defne yağı,sabun,kekik ve salçalardan alabilirsiniz.
Titus Tünelinin 100m yanında mağaralara oyulmuş nekropol yer alır. Sadece bu bölgede değil Hatay’ın genelinde Roma etkisini görüyorsunuz. Mozaikler, ören yerleri ve müzeler Roma dönemi kalıntılarıyla doludur. Ören yerinin tamamını gezmek en az 1 saatinizi alacaktır. İşin kötü yanı giriş ve çıkışın aynı yön olması nedeniyle her yeri 2 defa görmüş olmanızdır. Arada dolanıp çay ile biberli ekmek yemek enerji verecektir.
4.Nokta: Harbiye Şelaleri
Havalimanına gitmeden önce uğradığımız son yer Harbiye Şelalesi oldu. İşin doğrusu burada oturup saatler harcamak gerekirdi. Maşukiye’ye benzeyen bu alanda hediyelik eşya dükkanları ve lokantalar bulunur. Temiz havayla iç içe piknik yapmadan havalimanına dönmek zorunda kaldık.
Aziz Simeneon Manastırına zamanımız kalmadı. Siz, uçuş saatinize göre değerlendirebilirsiniz.
Antakya Yemek Yerleri / Antakya’da Ne Yenir / Antakya mekanlar
Saray Caddesi, Kurtuluş Caddesi ve Uzun Çarşı’da çok sayıda yemek yiyecek var.
Antakya Yemekler:
Hatay Yemekleri, Hatay yemekleri tepsi kebabı, Antakya Yemekleri, Hatayda Ne Yenir?
Biberli Ekmek : Lahmacunla karıştırmayın. Çayınızı alın kahvaltıda löp löp götürün. Tadı hala damağımda. Acı sevmeyenler dikkat!
https://www.instagram.com/p/Bf_Mlx9hyTh/?taken-by=tatiliyet
Tepsi Kebabı ve Kağıt Kebabı: En iyisi nerede yenir tartışmaları bir yana Pöç Kasabında heralde hayatımda yediğim en kaliteli bir kaç yemekten birini yemiş oldum. Fiyatlar her yerde birbirine yakındır. Dana-Kuzu kıyma karışık, soğan, maydanoz, biber ile baharatların karışımından oluşan kebabı denemeden dönmeyin. Pöç denilen kuyruk yağı da karışımın olmazsa olmazıdır. Kağıt kebabı tepsi kebabına göre daha kuru oluyor.
Antakya Tatlılar
Haytalı
Bici Bici
Kabak Tatlısı
Kerepiç ve Köpük Helvası
Künefe
Antakya’dan Alınacaklar Listesi
Defne Sabunu
Zehter /Kekik
Köprübaşı Sahlep
Sünme Peynir
Antakya Mezeler
Biberli Yoğurtlama
Ali Nazik
Humus
Tarator
Oruk
Antakya Mekanlar- Antakya Yemek Yerleri – Antakya’da Nerede Yemek Yenir? – Antakya Restoran
Planların 2 günlük bir gezi için yapıldığını tekrar hatırlatmak istiyorum. Bu nedenle tercihlerinizin kolaylaşması adına mekanları sınıflandırdım.
Yöresel Yemek / Alkol /Meze Akşam Yemeği
Mekanlar birbirine yürüme mesafesindedir. Sultan Sofrası’na gittiğimizde yöresel yemek kalmadığı için Anadolu Restoran’a geçtik. Girişinden küçük bir mekan gibi gözükse de arkada büyük bir bahçesi olan restoranda mezeler çok lezzetliydi. Tavsiye ederim.
- Hatay Sultan Sofrası
- Avlu Restoran
- Sveyka Restoran
- Konak Restoran
- Anadolu Restoran
Kısa Vakti Olanlar İçin Ye ve Git
Pöç Kasabı: Çarşının içinde Vitamin Kasabı ve Aydın Kasabı yan yanadır. Herkes ayrı birini önerdi. Vedat Milor de Pöç kasabı için yazmış. Tek kelimeyle mükemmel bir lezzet sizleri bekliyor. Kebaba da doyduk humusu da doyduk. Giriş küçük gibi gözükse de mekan geniştir. 2 hafta da 1 Pazar günü kapatıyorlar.
Vitamin Kasabı
Aydın Kasabı
Antakya Dönerciler
3 dönerci yan yanadır. Biz Abdo’yu tercih ettik. Soslu döner sevenler için süper bir atıştırmalık.
Çağlayan
Abdo Döner
Mısırlı Döner
Antakya Mezeciler
Maalesef gitmeye vakit bulamadık. Pazar ve akşamları kapalı oldukları için bu fırsatı kaçırdık. Ama Antakya’nın her yerinde özellikle tereyağlı humus efsanedir
Humuscu Nedim Usta’nın Yeri
Humuscu İbrahim Usta
Antakya Künefeciler
Günübirlik Hatay Turu sonunda geldik en önemli noktaya… Çarşı içinde yer alan künefecilerden Yusuf Usta en meşhurudur. Kömür ateşinde pişen künefe bol peynirli ve az şerbetlidir. Asi Künefe ile Yusuf Usta arasında yapımda küçük farklılıklar var. Hangisi damağınıza uygun deneyince ortaya çıkacaktır.
Çınaraltı Künefeci Yusuf Usta
Asi Künefe
Bonus
Affan Kahvesi: Bildiğimiz eski usul kahvenin binası o kadar eski ki terk edilmiş bir yer diye düşünebilirsiniz. Haytalı ve bici bici ile süvari kahve içebileceğiniz en otantik noktalardan biridir. Purda şekeriyle yapılan Haytalı hafif bir tatlıdır. Bici Bici ile karıştırılır. Ama Affan Kahvesinde bu konuda ikisinin farklı olduğuna dair bir uyarı da var. Bici bici daha çok Adana yöresine aittir. Haytalı için söyleyeceğim tek olumsuz şey gıda boyasının kullanılmasıdır.
2 günlük Hatay gezimiz!
Harika tuyolar Tatiliyet…
Güzel geziydi Tatiliyet