Reklamlar

Harbiye Askeri Müzesi

İstanbul’da hafta sonu yapılacaklar asla bitmez. Kaç yıldır İstanbul’da yaşayıp da görmediğim müze, gitmediğim semtler bulunuyor. Harbiye’de yer alan askeri müzeye de henüz gitmemiştim. Ama bu sefer bir bahanem vardı. ‘Çikolata Kahve Kitap’  etkinliği beni buraya çekti.

Harbiye Askeri Müzesi Mehter takımı
Harbiye Askeri Müzesi Mehter takımı

Harbiye Askeri Müze Açılış Saatleri

Harbiye semti adını Osmanlı’nın son dönemlerinde Harp Okulu olarak kullanılan yapılarından alır. Atatürk bu okuldan mezun olmuştur. Sınıf hala orijinal zemin ve eşyaları ile korunmaktadır. 55.000 esere sahip müzede 5000 eser sergilenmektedir. Bu nedenle hakkıyla zaman ayırarak gezmek tüm gününüzü alır. Müzede başı çeken diğer bir fark da Mehter Bandosu’ndan gelir. Müzenin açık olduğu her gün 15:00-16:00 saatleri arasında konser veren bandoyu izlemek ayrı bir keyif.

Harbiye Askeri Müzesi

Çarşamba günü 14.00-15.00 saatleri arasında Okçuluk faaliyeti düzenlenmektedir. Giriş 8 tl olup (2015 Aralık) ücrete dahildir.

İstanbul'un fethinde Haliç'e gerilen zincir
İstanbul’un fethinde Haliç’e gerilen zincir

Harbiye Askeri Müze Rehberi

İki kattan oluşan müzede ilk Türk devletlerinden günümüze kadar yaşayan Türk devletleriyle ilgili bilgiler, silahlar ve canlandırmalar yer alır. İstanbul’un fethinde Haliç’e gerilen demir zincirlerin bir kısmı sergilenmektedir. Bizanslılar Osmanlı donanmasına geçit vermemek için bu zincirleri germişti. Fatih ise çözüm olarak karadan gemi yöntemini geliştirmiş ve fetih gerçekleşmişti. Bu objelerin dışında  mehter için ayrı bir parantez açmak gerekir.

Harbiye Askeri Müze Mehter Takımı

Türk askeri birliklerinde müzik çalmak bir ritüeldir. Orhun kitabelerinde mehterin atası olarak kabul edilen tuğ takımı anılmaktadır. Tuğ vurma geleneği Osmanlı dönemine kadar evrim geçirmiş ve mehter takımı halini almıştır.

Kös Nedir?

Mehter takımında benim davul zannettiğim kös kullanılır. Kös kös oturmak lafını duymuştum. Enstrüman olarak kös ağırdır. At veya deve üzerinde taşınır. Mehter ekibinde ise ortada durur. Acaba kımıldaması zor olduğu için mi yerinden kalkamayanlara kös kös oturma denir?

Mahmud Şevket Paşa Suikasti
Mahmud Şevket Paşa Suikasti

Müzede tüylerimi ürperten bir bölüm var. 1913 yılında Osmanlı sadrazamlığı yapmış Mahmud Şevket Paşa 11 Haziran 1913 günü Beyazıt meydanında makam otomobilinin içinde silahlı saldırıya uğrayarak vefat etmiştir. Suikast anını tekrar yaşatacak camı kırık makam aracı ve üniformalar sergilenmektedir. Zaten müzenin genelinde de kan lekeli üniformalar ve bayraklar görmeniz mümkün.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Harbiye’de okuduğu sınıf:

Mustafa Kemal Atatürk'ün Harbiye'de okuduğu sınıf
Mustafa Kemal Atatürk’ün Harbiye’de okuduğu sınıf

Askeri müzede en çok etkilendiğim bölüm Atatürk’ün eğitim aldığı sınıftır. O sınıfta silah arkadaşları ile eğitim alması; soba, taban ve masaların aynı kalması ayrı bir heyecan uyandırıyor. Müze genelinde Osmanlı vurgusu ağırlıklı olmakla beraber Atatürk her zaman ayrı tutulmuştur.

Tüm bunların yanında müzede açılan sergi bende merak uyandırdı. İlk defa bu üçlü sergide bir araya geliyor. Aslında üçünü de birbirinden ayırmak mümkün değil. Bu nedenle konsept harika olmuş. Çok sayıda kahve denedim ve kitapları inceledim. Tabi çikolatada acı kahveme şeker oldu. Sergi şu anda bitmiş de olsa müzeye gitmek için hala çok sayıda nedeniniz var.

Harbiye Müzesi

Detayları TSK sitesinde bulabilirsiniz

Harbiye Askeri Müzesi
Etiketlendi:

Bir yanıt yazın