Reklamlar

İstanbul’da Bedavaya Gezilecek Yerler

İstanbul’da Bedavaya Gezilecek Yerler

Yazımızda İstanbul’da Bedavaya Gezilecek Yerler hakkında bilgileri derledik. 2019 Haziran ayında 5 kıta 209 şehirde yapılan araştırmalara göre İstanbul dünyanın en pahalı şehirleri listesinde 9 sıra yükselerek 154. sıraya oturdu. Sadece Türkiye’de 81 il olduğunu düşünürsek 209 sayısı dünya geneli için devede kulaktır. Zürih, Tokyo ve Singapur gibi şehirleri bir kenara bırakırsak İstanbul’da yaşam maliyetinin yüksek olduğunu net bir şekilde ifade edebiliriz. Ayrıca yaşamak da zordur bu şehirde. Karşıdan karşıya geçmekten tutun, sinemaya bile gitmek kolay değil. Bazen plazaların esiri olduğumuzu düşünmemek elde değil. Bunca şeye rağmen Orhan Veli Kanık şiirinde gayet net anlatmış…

Bedava

Bedava yaşıyoruz, bedava;
Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;
Yağmur çamur bedava;
Otomobillerin dışı,
Sinemaların kapısı,
Camekanlar bedava;
Peynir ekmek değil ama
Acı su bedava;
Kelle fiyatına hürriyet,
Esirlik bedava;
Bedava yaşıyoruz, bedava.

Karamsar olmaya gerek yok. Bardağın dolu tarafından bakalım. İstanbul’da bedava veya düşük maliyet ile gezilecek görülecek yerlerden listesini çıkardık. Liste sonsuzluğa doğru uzar gider. Gezdiğimiz ve özellikle farklı bulduklarımızı paylaşıyoruz.

1- İSTANBUL’UN DİNİ YERLERİ ZİYARET ET!

Eminönü Yeni Cami’den Sultanahmet’e doğru yürü: Tarihi yarımada sizi bekliyor. Yeni Cami-Sultanahmet Cami

Eminönü Yeni Cami
Eminönü Yeni Cami

Sent Antuan Kilisesi : Taksim Beyoğlu arasında yürürken karşınıza çıkacaktır. İstiklal Caddesi üzerinde yer alan Katolik Kilisesi 1230 yılında inşa edilmiştir.

Büyükada Aya Yorgi Kilisesi: 204 m yükselikte yer alan manastır 1751 yılında inşa edilmiştir. Yüksek bir yerde olması nedeniyle çıkış oldukça yorucudur. Ama çıkarsanız da harika bir manzara sizi selamlar. 23 Nisanın Ortodokslar için özel bir gün olması sebebiyle her yıl bu tarihte ada yerli yabancı turist akınına uğruyor.

Büyükada Aya Yorgi
Büyükada Aya Yorgi

Demir Kilise (Stevi Stefan Bulgar Kilisesi: Detaylar yazımızdadır.

Arap Cami Karaköy: Gotik mimariyle kilise olarak yapılan ibadethane İstanbul’un fethiyle camiye çevrilmiştir. Emevi kuşatması sırasında İstanbul’un ilk ezanının fetihten çok önce burada okunduğu söyleniyor.

Yeraltı Cami: Karaköy’e uğrayanların farklı mimarisini görmesi için bu camiyi ziyaret etmesini öneririm. Bildiğimiz camilerden çok farklı olarak yerin altında, dar ve bol sütunlu yapı ilk olarak mahzen olarak inşa edilmiştir. Karaköy iskelesinin tam karşısında yer alır.

Kırım Anglikan Kilisesi:

https://www.instagram.com/p/BFvpYzvAizw/?utm_source=ig_web_copy_link

İstanbul’un Camileri yazıya sığmayacak kadar fazladır. Yeni Açılan Çamlıca ve Mimar Sinan Camilerinden tarihe tanıklı etmiş Süleymaniye Cami’ne, manzarasıyla büyüleyen Ortaköy Camine anlatmakla bitmez. Hepsinin kendi özgü tamamlayıcıları da vardır. Süleymaniye Cami karşısında kuru fasulye pilav lezzeti tatmak, Ortaköy’de ise kumpir yemek bir klasiktir.

2- İSTANBUL MÜZELERİNİ GEZ!

Türkiye’de müzelere giriş genelde ücretlidir. Müzeler konusunda İngiltere’ye özendiğimi itiraf edebilirim. Beritish Museum’a giriş bedavadır. Türkiye’de ise Müze kartla ücretsiz giriş yapabileceğiniz çok sayıda müze var. Sabancı, İstanbul Modern Sanat ve Pera gibi bazı müze ve sergilere giriş sadece belirli günlerde ücretsizdir.

Masumiyet Müzesi’ni duydunuz mu? Orhan Pamuk’un kitabını yaşatan müzeye kitap içerisinde yer alan biletle ücretsiz giriş yapabilirisiniz.

3- İSTANBUL’UN PARKLARINDA DOLAŞ

Lale zamanı İstanbul bir başka!

Fenerbahçe Parkın’da evlenecek çiftlerin fotoğraf çekimlerine şahit ol, Fethi Paşa Korosu’nda Boğaz’a kavuş, Japon Bahçesi’nde Uzakdoğu’ya ışınlan, ceviz ağacı ol Gülhane Parkın’da, lale dönemiyse kendini İstanbul’un lale bahçelerine bırak… Cebinden bir kuruş çıkmadan İstanbul’un tadına var!

4-KENDİNİ İSTANBUL’UN DOĞASINA BIRAK

İstanbul’da arayıp da bulamadığım bir şey olmadı. Merkez bölgeler görüldüğü üzere beton yığını oldu. Bazen iyi ki ölümsüz değiliz de mezarlarımız var diyorum! Google haritasına bakınca durum daha da iyi anlaşılıyor.

İstanbul Mezarlar
İstanbul Mezarlar

İstanbul’un korunan doğal alanları hala çok fazladır. Her ne kadar keşfedildikçe bozulduysa da bir kısmını özenle koruyoruz.

5- İSTANBUL SOKAKLARINDA KAYBOL!

İstanbul her ne kadar yeni yapılarıyla ünlü de olsa Fener-Balat gibi tarihi yapıların olduğu sokaklardan tutun da Moda gibi eski ve özgün sokaklara sahip. Adalar konaklar arasında yürü, Kadıköy’de duvar resimlerinin izinden git, Karaköy’den Eminönü’ne tarihi kokla, Ahmet Ümit kitapları eşliğinde Beyoğlu’nda kaybol… Hepsi hala bedava!

https://www.instagram.com/p/BgjiBWmAXMW/

6- İSTANBUL’UN TARİHİ YAPILARINDA GEÇMİŞE YOLCULUĞA ÇIK!

Eskisi gibi keyif vermese de Mısır Çarşısında bir tur atıp hanları ziyaret ederek Kapalı Çarşı’ya yürümek İstanbullular için bitmeyecek bir tutkudur. Tarihi yarımadanın her sokağında başka bir hikaye var.

https://www.instagram.com/p/BUK8rRYB4ai/

7- BOĞAZ’IN SEYRİNE DAL!

Bazı günler evde zaman geçmek bilmez. O zaman kulağıma hayat sokakta diye bir ses fısıldar. Bebek’ten Hisar’a yürürüm. Rumeli Hisarı bana yol gösterir. Çamlıca tepesine çıkar şehri izlerim.

https://www.instagram.com/p/BtL1NMJA3aJ/

Bunları yaparken trafikten uzak durun. Raylı sistem ve deniz ulaşımı İstanbul ziyaretçilerini daha az yoruyor. İstanbullu da olsanız kendi şehrinizin turisti olun. Az para çok Tatiliyet!

Bonus: Ücretli ücretsiz demeden İstanbul’da gezilecek 70 yeri sizler için derledik!

İstanbul’da Bedavaya Gezilecek Yerler için bilgi isteyenler ayrıca müze kart sahibi oldukça çok yer görebilir. Tüm müzeler için göz atanız.

İstanbul’da Bedavaya Gezilecek Yerler

Bir yanıt yazın