Reklamlar

Ölüdeniz Nerede

Ölüdeniz Nerede

Ölüdeniz Efsanesi
Ölüdeniz Efsanesi

Ölüdeniz Nerede ?

Tatilimden önce Muğla’nın hatta Fethiye’nin bu kadar büyük olduğunu bilmiyordum. Çok sayıda köy, belde ve ada var. Her biri ayrı güzelliğe sahip. Bu yerleri bir tatilde görmek için ya hususi arabanızla yola çıkacaksınız ya da Likya turlarına katılacaksınız. Ben de Mini Likya turumda Ölüdeniz’e hayran kalmıştım. Fakat turumuz buraya kısa zaman ayırdığı için bir daha gelme gereği duydum. Ölüdeniz Fethiye’ ye 8 km, Dalaman Havaalanı’na 33 km uzaktadır. Resimlerden de tanıdığımız muhteşem deniz ve sahil Ölüdeniz Milli Tabiat Parkı diye geçmektedir.

 

Ölüdeniz Giriş Fiyatları:

Akşamları alışveriş ortamından dolayı kalabalık olan Ölüdeniz’de Baba Dağ’ ında yamaç paraşütü veya tekne turları ile 12 adalar veya Kelebekler Vadisi’ ne turları var. Benim gibi adrenalinsiz bir tatil için park içi ideal. Park 08:00-20:00 saatleri arası açıktır. Araba ile giriş 20 TL’ dir. 2013 sezonu fiyatlarına göre, içeride bir saatlik saatlik kano kirası 10 TL, iki kişilik kano 15 TL, deniz bisikleti 25 TL, 2 şezlong 1 şemsiye kirası 21 TL’ dir(2015). Açılış saatlerinde içeride kimse olmadığı için su berrak ve sahil sessiz. Ruhunuz ıssız bir adada kaybolmuş kadar rahat olur. Gittikçe dolan sahilde öğlene doğru gürültü artar. Su sporu yapmak isteyenlere muz, hamburger gibi alternatifler var. Bu sporlar bazılarımıza pahalı gelir. Göz ardı etmememiz gereken bu olanaklar sadece tatil bölgelerinde olur. Eminönü’nde Çin malı hamburgere binmemiz mümkün olmadığı için belli bir fiyatı gözden çıkarmalıyız.

Ölüdeniz’e Gidilecek En İyi Zaman

Ölüdeniz doğa harikasıdır. Dalgasız deniz gün içinde bulanıklaşır. Ama her güne başlangıçta tekrardan kusursuz bir hal alır. Her gün yeni doğan bebek gibidir. Ölüdeniz’ de mevcut yoğun kaynak suyu çıkışları akıntıya sebep olur. Çok tuzlu olan denizde bu kaynak sularının yarattığı tuz farkından dolayı devamlı bir sirkülasyon olur. Bunlara ek, gel-git etkisi ile iki-üç günde bir deniz ortalama yarım metre yükselir ve alçalır. Tüm bunlar denizin her sabah resimlerdeki muhteşem güzelliğe dönmesini sağlar.

Ölüdeniz Tesisleri:

Tesislerde duş kullanımı, wc ve giyinme kabinleri ücretsiz. Plajı ikiye ayırmak mümkün. Göl halini almış iç taraf yani lagün tarafı ve su sporlarının yapıldığı açık taraf. Özellikle lagün kısmında deniz suyu çok sıcak. Su oldukça sığ. Deniz bisikletiyle iç kısmın karşı tarafına ulaşmak çok eğlenceli. Biraz yorucu ama oradaki iki oteli görmeye değer. Yine de şunu söylemek gerekli, o bölgedeki deniz lagün kadar temiz gözükmüyor. Tuzdan dolayı gözlerde yanma olacağı için deniz gözlüğü almakta fayda var.

Dışarıdan parka yiyecek-içecek sokmak serbest. Özellikle arabanız varsa şezlong ve mini dolabınızı alın ve kendinizi muhteşem manzaraya bırakın. Dinlenin, kanoyla bir tur atın, dinlenin, soğuk bir şeyler için… Yaz aylarında hava o kadar sıcak ki sadece dinlenmenize rağmen güneşin bayıltıcı etkisiyle kendinizi otelinize yarın baygın bir halde ulaşmış olarak bulursunuz.

Ölüdeniz hakkında detaylı bilgiyi yazılarımızın da bulunduğu Gezimanya üzerinden görebilirsiniz!

Ölüdeniz Gezilecek Yerler
Ölüdeniz Gezilecek Yerler

Ölüdeniz Tarihi / Ölüdeniz Efsanesi

Gerçekliğini bilmek mümkün olmamakla beraber 2 tane Ölüdeniz efsanesi anlatılır. Biri insan siluetinde kaya diğer ise Belcekız ile alakalıdır. ilk efsane fırtına sırasında koya yanaşmanın kendilerini kurtaracağını inanan çocuk ile kendisine inanmayarak oğluna tartışma sırasında kürekle oğluna vuran baba arasındadır. Oğlunun ölümünden sonra gerçekten de koya gelerek kurtulan baba çok üzülür. Burada yer alan insan şeklindeki kayanın da çocuk olduğuna gemicilere yol gösterdiğine inanılır.

Diğer hikaye de yine baba ve oğul arasındadır. Eski dönemde gemiler bu koya gelerek su almaktaydı. Bu esnada çocuk Belcekız’a aşık olur. Sürekli bu şekilde su almaya gittiğinde kendisini görür. Bir gün fırtına kopar. Aynı ilk hikayedeki gibi çocuk burada kendilerini kurtaracak düz bir yer olduğunu belirtse de babası sevgilisini görmek için bu yalanı uydurduğunu düşünür. Aynı ilk hikayede olduğu gibi tartışma büyür ve çocuk denize düşer, ölür. Bu nedenle buraya Ölüdeniz, kızın da buna dayanamayarak kendisini kayalıklardan atması üzerin de bu bölgeye Belcekız denir. İki efsane de babanın çocuğuna inanması ve ölümüne sebep olmasıyla beraber Ölüdeniz’in durgun suyundan bahseder.

Ölüdeniz gezilecek yerler nerelerdir diye merak ediyorsanız  Gezitta.com çok güzel bir yazı hazırlamış.  Bakın bakalım beğenecek misiniz…

 

Öldürdün Beni Ölüdeniz
Etiketlendi:     

Öldürdün Beni Ölüdeniz” üzerine 3 düşünce

Bir yanıt yazın