Sinema Müzesi Beyoğlu ilçesinin kalbinde eski Atlas sinemasının olduğu yerdedir. Zaman zaman güncel sergilere de ev sahipliği yapan müzeye giriş ücretlidir. 2022 Kasım ayında Stanley Kubrick Sergisine ev sahipliği yaptılar.
1948 yılında İstanbullular ile tanışan Atlas Sineması uzun yıllar sinemanın da ötesinde bir ikon olarak varlığını sürdürüyor. Aslında, benim de hatırladığım dönemler değil. Ama buluşmalar, tanışmalar için ideal ve dünyaya açılan bir kapı olmuş. Bununla beraber sinema kısmı da hala açık. Ek olarak tiyatro oyunları da performans göstermeye devam ediyor.
Beyoğlu’nda tarihi bir çok yapıda olduğu gibi bu salonun da mimari açıdan bir büyüsü var. Günümüz modern sinemalarından farklı bir yapısı var. Bu binanın büyüsüne kapılmamak elde değil. 2018-2020 yılları arasında tadilata sırasında mimarinin bozulacağıyla ilgili çok sayıda tartışma yaşandı. Yapı ilk olarak Sultan Abdülaziz zamanında Ermeni Agop Köçeyan tarafından inşa edildi. Böyle yapılarda genelde Rum ve Ermeni diye etnik kimlikleri görürüz. Aslında buna vurgu yapmaya gerek var mı bilmiyorum. Örneğin, Balyan Ailesinden de bahsederken böyle sıfat ekliyoruz. Zaten bu kişiler Osmanlı vatandaşıdır. Bunun dışında dini veya ırkının konuyla pek bir alakası yok. Sonuç olarak Agop Köçeyan da demek yeterli sanırım.
Sinema Müzesi Bölümleri:
Giriş yaptıktan sonra görkemli merdivenler sizi karşılar. Kısaca sinemanın öncüsü gölge oyunları hakkında kısa bir bilgilendirme var. Ülkelere göre farklı gelenek ve teknikler açıklanır. Yeşilçam severleri memnun edecek bir alan var. Şunu belirtmek gerekir bu müze interaktiftir. Ahizeyi kaldırarak Türk Sineması telefon sahnelerini yaşayabilir veya Kemal Sunal, Münir Özkul ve Şener Şen gibi usta oyuncularla aynı sahnede gezinizi ölümsüzleştirebilirsiniz. Yeşil bir alan önünde fotoğraf çektirip kendizi sinema karesini içine monte edeceğiniz bir kamera var. Öncelikle beğendiğiniz sahneyi seçin. Yaklaşık 20 ayrı kare var. Sonra karşıya geçip geri sayımı başlatın ve flash patlasın!
Filmlerde yer alan seslerin aslında gerçekler sesler olmadığını belgesellerden biliriz. Bir alanda tren, patlama, rüzgar gibi ses efektlerinin nasıl çıktığını gösteren kısa videolar var. Geçmiş dönenmde kameralar ve kostümler de burada sergilenir.
- Yeşilçam
- Sinemada kullanılan cihazlar
- Son 2 kat güncel sergi
Ziyaret Saatleri:
Pazartesi hariç 11:00- 19:00
Giriş:
Mobilet ya da gişeden alınabilir
Adres:
Beyoğlu Atlas Pasajı
Süt Kardeşler filmin efsane sonunda görülen Gulyabani…
Güncel sergiler için: İstanbul Sinema Müzesi Resmi Sitesi
Söylemeye gerek yok, Beyoğlu’na geldiğinizde sadece müzeye uğrayıp dönmek olmaz. Dinlerin de buluşma noktası olan Beyoğlu Dini Yapılar yazımıza göz atmadan yola çıkmayın!