Reklamlar

Adana Gezi Rehberi

Adana Kebabı
Adana Kebabı

Adana Gezi Rehberi

Doya doya derken gezmekten tabir Adana için çok uygundur. Açıkçası ben de hem fiziksel olarak hem de manevi olarak doydum. Adana’yı hep merak etmişimdir. Nedeni de Adanalı ünlülerin ve arkadaşlarımın tavırlarının farklı olmasından gelir. Bir de Adana kebapçılarında duvara asılan Taş Köprü ve Seyhan manzarasının çekiciliği her zaman ilgili çekmiştir.

Adana kebap yenecek yerler
Adana kebap yenecek yerler

Adanalı Ünlüler

Çukurova köylüsünün ağalara karşı olan mücadelesini anlatan Yaşar Kemal’in İnce Memed’i ve Yılmaz Güney’in Faytoncu Cabbar’ı canlandırdığı Umut filmi bir yanda hırsla gelen başarının örneği Fatih Terim ve Sabancı Ailesi bir yanda… Gerçekten de Adanalılar da farklı bir tavır bulunuyor. Öz güvenleri yüksek, başarıya aç ve çok hırslılar. Her koşulda  ‘Biz Adanalıyız’ (Adanalıyık) diyerek yola koyuluyorlar.

Adana Konaklama

Şehre gittiğimde de Adana’nın ikiye ayrıldığını gördüm. İnce Memed Seyhan sularında taş sektirirken, bazı iş adamları nehrin kıyısında yükselen Taş Köprü manzaralı Hilton ve Sheraton Otel ‘den Bağdat Caddesi benzeri Ziya Paşa Bulvarı’na lüks arabalarını sürüyorlardı. Şehirde çok sayıda fabrika bulunuyor. Ticaret çok gelişmiştir. Şehrin her yerinde portakal ağaçları olması tek ortak noktalarıdır.

Adana
Adana

Şehrin her yerinde yaşanan zıtlık havalimanında da kendisini gösteriyor. Çok küçük ama şehrin merkezinde yer alan havalimanı çok kullanışlı. Dönüş yapacağım gün şehrin merkezinde kebabımı yedim. Minibüse bindim, 5 dakika sonra alandaydım. Adana’nın dışarı açılan kapısı havalimanının bir arka sokağı ise yoksulluklar bölgesidir.

Adana Havalimanı
Adana Havalimanı

Adana bir günde gezilecek bir yer değil. Benim de vaktim kısaydı. Adana gezi rehberi yazımızda kısa turda gezdiğimiz yerlerden bahsettik. Bu sebeple Seyhan ve çevresinde dolanmayı tercih ettim. Gideceğim yerleri önceden belirlemiştim. Ama sağ olsunlar kimi çevirdiysem yardımı esirgemedi. Adana’nın yerlileri adeta navigasonyunum oldu. Gördüğüm yerler birbirine yakın yürüme mesafesindedir. Adana 5 Ocak Fatih Terim Stadı çevresinde konakladım. Tren İstasyonuna paralel Ziya Paşa Bulvarı harika bir yer. Şehrin modern ve lüks yönünü simgeliyor.  Bu caddenin bir altında barlar sokağı Şinasi Efendi Caddesi yer alır. Geceyi şehrin bu tarafını gezerek geçirebilirsiniz.

Günübirlik Adana Turu

Adana Merkez Cami:

Sabancı Cami, Adana Merkez Park ve Taş Köprü arasında yer alır. Devasa boyutlardadır. Nehre hakim bir konumda Sheraton ve Hilton Otellerinin karşısında yer alan camiye her Adana Fotoğrafında rastlanır.

Adana Merkez Park:

Şehrin göbeğinde yer alıp da bu kadar temiz ve büyük olan parka az rastlanır. Yeşillik ve parkın temizliği bana Avrupa’da olduğumu hissettirdi.

Taş Köprü:

Yürümeye açık köprü iki yakayı birleştirir. Nehir biraz kirlidir.  Köprünün karşısında da ise Sinema Müzesi yer alır.

Seyhan Nehri
Seyhan Nehri
Sinema Müzesi:

İçinde afişler ve eski kamera, kostüm gibi eşyaların yer aldığı müzeye giriş ücretsizdir. Yılmaz Güney’in hapishanede yattığı süre içerisinde ailesine yazdığı el yazısı mektuplar beni çok duygulandırdı.

Adana
Adana
Kazancılar Çarşısı ve Büyük Saat:

Tarihi yemek yerlerinin çoğu çarşı içindedir. Kazancılar Kebapçısı en meşhurlarından biridir. Ben ise başka yerde şubesi bulunmayan Asmaaltı’nı tercih ettim.  Lokum, cezerye ve helva alabileceğiniz kaliteli dükkanlar da bu bölgededir. Bunun haricinde kazancılar ve ahşap işlemecileri yer alır.

Ulu Cami ve Külliyesi

Adana Kebapçılar:

Yemek konusuna ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Nerede yiyeceğime karar vermem büyük olay oldu. Her yazıda ayrı bir yer her kafadan ayrı bir ses çıkıyordu. Asmaaltı’nın haricinde Eyvan Kebap’da da yemek yedim. İkisinden de memnun kaldım. İstanbul’da şubesi olması nedeniyle Kazancılar ve Yüzevler’i tercih etmedim.

Adana Merkezine Uzak Gezilecek Yerler:

Benim vaktim ve aracım olmadığı için yakın olmasına rağmen Seyhan Baraj çevresine dahi gidemedim. Ama vaktiniz olursa mutlaka görün diyeceğim, araştırmalarım ve tavsiyeler üzerine önerebileceğim araçla gidilecek yerler;

  • Varda/Alman Köprüsü: Özellikle fotoğraf çekmek için harika bir köprüdür. James Bond’un çekimlerinin bir kısmı burada yapılmıştır.
  • Anavarza Ören Yeri
  • Kozan Kalesi
  • Yılankale
  • Yumurtalık Plajı
  • Misis Mozaik Müzesi
Wordpress Photo Gallery
Adana Dışında Gezilecek Yakın Şehirler:

Osmaniye: İşim nedeniyle buraya uğradım. Optimum AVM önünde yer alan duraktan minibüsler kalkmaktadır. Yolcuk yaklaşık 1,5 saat sürdü. Sadece şehrin merkezinde zaman geçirme fırsatım oldu. Kent müzesini gezebildim. Yaşar Kemal, Devlet Bahçeli ve Samet Aybaba Osmaniye’den çıkan ünlü simalardır.

Osmaniye Müze
Osmaniye Müze

Ayrıca Adana’dan Mersin, İskenderun ve Gaziantep’e sürekli araç kalkmaktadır. Vaktim olsaydı mutlaka buralara geçiş yapardım. Ama günüm olduğu için sınırlı yer görebildim. Bora Jet, Atlas Jet, Anadolu Jet ve Pegasus’un sürekli uçuşları bulunmaktadır. Konaklama için günlüğü 15 avrodan başlayan seçenekler var. Uçak biletleri de ne kadar önceden alınırsa o kadar ucuz olur. Seyahatime uzun zaman kalmadan bilet almama rağmen 50 avro ücret ödedim. Adana’da hayat ucuz olduğu için çok harcamadan çok gezmiş ve bol bol kebap yemiş oldum.

Ayrıca yazılarım artık Gezimanya‘da… 

Doya Doya Gezilecek Şehir Adana

Doya Doya Gezilecek Şehir Adana” üzerine 2 düşünce

Bir yanıt yazın